Nu ştiu dacă să spun că am veşti bune sau veşti proaste.

Ca să nu lungesc suspansul vă spun simplu: Beyond Taste Magazine nu mai există.

Din capul locului aş vrea să precizez că toată colaborarea mea ca Art Director şi fotograf cu Beyond Taste Oltre il Gusto Magazine a fost “pro bono” pentru numărul de Crăciun al revistei. În această revistă au fost publicaţi o serie de maeştri bucătari şi fotografi străini precum Aline Gerard, Jean Michel Llorca, Philippe Germain, Vittorio Sciosia, Paolo Barichella, Ezio D’Onghia, Franck Iglesias, Emanuel Hammon, Roberto Savio, Simonne Deidda, Arnold Brunner, Christiano Muntoni, Martin Mairhoffer, Misha Sukias.

De asmenea, o pondere însemnată au avut-o şi maeştrii bucătari şi fotografii romani precum Joseph Hadad, Mihai Irimia, Catalin Petrescu, Nico Lontras, Georgy Valery, Cornelia Ghisoi, Vasile Burtea şi subsemnatul. D-na Margaux Cintrano, proprietarul acestei reviste, a fost spijinită personal în acest demers de Selgros Romania, Horeca School prin D-na Cristina van der Schaaf şi Chef Georgy Valery precm şi Skyfotostudio prin subsemnatul.

Din punctul meu de vedere a fost un proiect interesant în care am investit fără regret 3 luni in 2016. Cu siguranţă perfectibil, acest proiect a fost bine primit în general, apreciat de unii şi criticat constructiv de alţii.

De astăzi însă, (nu ştiu cu exactitate data) acest proiect nu mai există. D-na Margaux Cintrano a considerat oportun să şteargă pagina de Facebook a revistei şi, de asemenea, să şteargă Beyond Taste Magazine de pe platforma de publicare issuu.com, cu toate consecinţele ce decurg din acest gest, prevăzute sau neprevăzute.

Personal nu mai colaborez cu acesta revistă (dacă ea mai există) şi nici cu D-na Margaux Cintrano din motive ce ţin ce domeniul financiar pe de o parte dar şi legal pe de altă parte. De asemenea, consider că este neprofesional ca o revistă deja publicată să fie modificată de multiple ori prin excluderea de pagini şi persoane publicate.

În acelaşi timp consider că atitutdinea Doamnei Margaux Cintrano faţă de maeştri bucătari şi fotografi, fie ei străini sau din Romania este una greşită. Cu deosebirea atitudinile doamnei din trecutul îndepărtat dar şi din trecutul recent în raport cu românii în general sunt eronate iar limbajul folosit suburban.

Cu toate acestea Beyond Taste Xmas a fost publicată cu acordul meu în ceea ce priveşte propriile design-uri şi fotografii în forma din luna decembrie.

Ca să nu lungesc povestea, am decis să scriu aceste rânduri pentru a clarifica tuturor motivul pentru care revista nu mai este disponibilă online şi anume acela că ea a fost ştearsă de Margaux fără înştiinţarea persoanelor implicate şi care au sprijinit în ultimă instanţă financiar acest proiect.

Pentru aceste motive urmează să transmit tuturor Chefilor români fotografiile realizate la rezolutie maximă ca gest de bună credinţă şi totodată mulţumire pentru efortul depus şi să îi asigur de tot respectul meu pentru ceea ce fac.

În final doresc să transmit un avertisment Doamnei Margaux Cintrano cu privire la folosirea machetelor de design spre modificare şi republicare într-o altă formă ulterioară. Nu voi permite acest lucru rezervându-mi dreptul de a folosi toate mijloacele legale disponibile pentru a aşeza situaţia pe făgaşul corect.

 

PS: În czrsul zilei de ieri am aflat că această revista nu a fost ştearsa pur şi simplu. D-na Margaux Cintrano a înaintat o solicitare către platforma de publicare issuu.com prin care îşi revendică dreptul de autor asupra propriei reviste practic reclamând încălcarea drepturilor de autor de către ea însăşi în propria revistă. Funny …nu ?

 

Disclaimer: fotografia utilizată în header nu îmi aparţine